Murros

ESIINTYMINEN JA LIIKEMATERIAALI Marjo Kuusela, Ninni Perko ja Krista-Julia Arppo
OHJAUS, KOREOGRAFIA, KONSEPTI Ninni Perko
VALOSUUNNITTELU Ainu Palmu
MUSIIKKI Jarmo Saari ja Pelkkä Poutanen
FYYSINEN TEATTERI, OUTER EYE Inga Björn ja Kristiina Tammisalo
PUVUSTUS Juulia Järvinen ja Ninni Perko
TUOLIT Mila Nirhamo
PROMOKUVAT Tanja Ahola
ESITYSKUVAT Jussi Virkkumaa
TUOTTAJAT Ninni Perko, Inari Pesonen sekä tuottajaharjoittelija Sirpa Suomalainen
TUOTANTO Sivuun Ensemble ry
KIITOKSET
Taiteen edistämiskeskus, Helsingin kaupunki, Friskis&Svettis Helsinki ry - Friskis&Svettis Helsingfors rf, Läntinen tanssin aluekeskus, Tehdasfestivaali Manifesti, Mervi Leivo, Tero Vuorinen

Murros (2021)

Tanssijat tavoittavat liikkeellään ja tulkinnallaan upeasti muutokset erilaisten asenne- ja tunnerekistereiden välillä. Iltakokonaisuus saa miettimään toisaalta sitä, miten vahingollisia ylisukupolviset juuritarinat voivat olla mutta toisaalta myös sitä, miten ne kannattelevat yhteisöä ja voivat avata tien muutokseen myös leikin ja huumorin kautta.
​Lue koko arvostelu tästä linkistä.
- Kaisa Kurikka, Turun Sanomat 11.9.2021


Murros on Kylmäketju-tanssielokuvasta tihkunut jähmeän humoristinen näyttämöllinen tapahtuma. Absurdissa teoksessa sukelletaan ylisukupolvisesti siirtyviin käyttäytymisnormeihin. Kontrollia ja kulissia ovat ylläpitämässä koreografi, tanssitaiteilija Ninni Perko, koreografi, akateemikko Marjo Kuusela ja tanssija Krista-Julia Arppo. Nonverbaalista valtaa käsittelevä tanssiteos pohjautuu rakenteelliselle improvisaatiolle. Virheettömyyden vaaliminen ja etiketin säilöntä ovat hioutuneet sukupolvien saatossa järkähtämättömään huippuunsa, vai ovatko?
Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla 2020 kantaesitetty Kylmäketju on verevä tanssielokuva ylisukupolvisesta hiljaisuudesta. Murros-teoksessa elokuvan kolme sukupolvea lihallistuvat näyttämölle. Runollisrealistinen teoskokonaisuus kommentoi vallankäytön historiaa naisen ruumiin kautta.
Fyysinen teos ja elokuva ovat osa Turun yliopiston Juuret-tutkimushanketta. Hanke pureutuu osattomuuden ja osallisuuden ylisukupolvisuuteen taiteen ja tieteen keinoin. Tutkimuksesta vastaa VTT, köyhyystutkija Anna-Maria Isola.
Murros- ja Kylmäketju -teosten yhteisnäytännöt 2021:
Kantaesitys 10.9. Tehdasfestivaali Manifesti klo 18.30
1.10. Tanssin Voima -festivaali klo 18.00 Kanneltalo, Helsinki